Sterilizator bankovcev

Sterilizator bankovcev

Sterilizator je naprava  namenjena večji zdravstveni varnosti pri rokovanju z gotovino.

Naprava za dezinfekcijo bankovcev je bila razvita v Južni Koreji v času koronavirusa MERS. Trenutna verzija naprave je doživela več posodobitev.

Deluje na principu »Plasma ion Cluster« dezinfekcije, ki uničuje viruse, bakterije, mikrobe, plesni, glivice itd. Bankovci se dezinficirajo medtem, ko jih števni stroj šteje.

 

V napravo se postavi stroj za štetje bankovcev, kompatibilna je z večino namiznih števcev, ki so v uporabi na našem trgu.

Med uporabo naprave se dezinficira tudi dlan operaterja, če jo zadrži v ohišju naprave. Pri tem ne uporablja nikakršnih kemikalij ali čistil.

Zaposlenim in strankam zagotavlja večjo varnost pred okužbami, saj omogoča blagajniku, da takoj dezinficira vse prejete bankovce, stranki pa da prejme dezinficirane bankovce.

 
 

POTEK DEZINFEKCIJE BANKOVCEV Z NAPRAVO STERILIZATOR BANKOVCEV

Plasmacluster ione proizvaja Sharpov ionizator, ki se nahaja v spodnjem delu ohišja sterilizatorja. Skozi luknje v dnu se s pomočjo vgrajenega ventilatorja razpršijo po bankovcih, ki se med štetjem gibljejo skozi števni stroj. Optimalna dezinfekcija se doseže, če se bankovci nahajajo v sterilizatorju 30 sekund. Števni stroj bankovce prešteje hitreje, zato se štetje lahko večkrat ponovi, kar večina blagajnikov že počne. Odštevanje 30 sekund se prikazuje na vgrajenem displeju, po izteku 30 sekund se sterilizator avtomatsko zaustavi. 
Med štetjem se iz bankovcev izloča fin prah, ki tudi vsebuje viruse, bakterije in glivice. Prašni delci se dezinficirajo v zraku in se nabirajo na hepa filtru na zadnji steni naprave, kamor jih usmeri ventilator. Hepa filter se menja na od 3 do 6 mesecev, odvisno od uporabe stroja.
Bankovci se med štetjem skozi stroj gibljejo hitro in se nabirajo v sveženj v spodnjem predalu. Ioni kljub temu dosežejo vso površino vsakega bankovca in ob stiku z virusom, bakterijo ali glivico le te v trenutku onesposobijo.
Med štetjem in dezinfekcijo bankovcev operater lahko v komori naprave pridrži tudi eno ali obe dlani. Ioni, ki se gibljejo skozi komoro dezinficirajo tudi dlani. Dezinfekcijski cikel se lahko zažene tudi brez štetja bankovcev. Dezinficira se vsak predmet, ki se med delovanjem naprave nahaja v komori.

KAJ JE PLASMACLUSTER IN KAKO DELUJE NA PATOGENE MIKROBE

Sterilizator bankovcev za dezinfekcijo uporablja plasmacluster ion tehnologijo.
Patentirani Sharpov ionizator proizvaja pozitivne vodikove ione (H⁺) in negativne kisikove ione (O₂⁻). Preprosto povedano, plasmacluster ioni so voda in kisik, ki sta naravno prisotna v zraku, vendar v drugačni obliki.

Običajni Sharpovi ionizatorji zraka proizvajajo 25.000 ionov na kubični centimeter, medtem ko ionizator v sterilizatorju bankovcev konstantno proizvaja 20.000.000 ionov na kubični centimeter.

Kako nastajajo Plasmacluster ioni:

Pozitivni in negativni ioni nastajajo s plazemsko razelektritvijo med dvema elektrodama, ki se jima dovaja visoka električna napetost.
Ioni imajo pozitivne ali negativne naboje. Podjetje Sharp je realiziralo idejo, kako uporabiti plazemsko razelektritev, s katero bi ionizirali vodo in kisik v zraku na način, da bi dali vodi pozitiven naboj, kisiku po negativni naboj. Izdelali so ionizator, ki s pomočjo visoke napetosti na razelektrilnih elektrodah, iz vode in kisika v zraku ustvarja pozitivne vodikove ione (H⁺) in negativne kisikove ione (O₂⁻).

Da dosežejo večjo stabilnost, oziroma daljši čas aktivnosti, ioni tvorijo grozde (clusters).
Pozitivni vodikovi ioni (H⁺) in negativni kisikovi ioni (O₂⁻) imajo električni naboj. To privlači molekule vode v zraku (H₂O), ki obkrožijo ione in s tem tvorijo stabilne grozde ionov, ki v zraku obstanejo dlje časa.

Delovni učinek Plasmacluster ionov na patogene mikrobe.
Pozitivni (H⁺) in negativni (O₂⁻) ioni se ob stiku s površino virusa in drugih snovi v zraku vežejo in se spremenijo v hidroksilne radikale OH. S svojo izjemno visoko oksidacijsko močjo, radikali OH hitro izločijo atome vodika (H) iz beljakovin na površini virusov (iz virusne ovojnice) in drugih mikrobov. S tem beljakovino razgradijo in zaustavijo delovanje mikroba.

Površina mikrobov, kot so virusi, bakterije, plesni in alergeni, je sestavljena predvsem iz beljakovin. Odstranitev vodikovega atoma (H) iz teh beljakovin de aktivira delovanje mikrobov in jih s tem onesposobi. Radikal OH se poveže z odstranjenim atomom vodika (H) in s tem tvori molekule vode (H₂O), ki se vrnejo v zrak.

Video prikaz procesa si lahko ogledate na: https://youtu.be/BkmB5vd5fiA

Povpraševanje

Vaše osebne podatke potrebujemo za namen posredovanja ponudbe in za lažjo komunikacijo z vami.

    1. Biroform dns d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.