Evro letos praznuje 20 let in še vedno raste

Evro letos praznuje 20 let in še vedno raste

18.09.2019

Čeprav je evro uradna valuta Slovenije šele 12 let, letos praznuje 20 let svojega obstoja. Na začetku je 3 leta obstajal kot virtualna valuta, s 1. januarjem 2002 pa so ga v fizični obliki in kot uradno plačilno sredstvo sprejeli v vseh članicah takratne Evropske unije razen v Združenem kraljestvu in na Danskem. Prva naslednja država, ki je vstopila v tkim. evroobmočje (Eurozone), je bila 1.1.2007 ravno Slovenija.

V tem kratkem času svojega obstoja je evro postal druga najbolj razširjena valuta, tako v rezervah kot transakcijah, v količini gotovine v obtoku je celo prehitel ameriški dolar.

Še malo statistike (vir: Letno poročilo ECB): v letu 2018 je bilo v obtoku 22,6 milijarde evrskih bankovcev v vrednosti 1.231 milijard evrov in 130,7 milijard kovancev v vrednosti 29 milijard evrov. Evropska centralna banka (ECB) je izdala 4 milijarde novih bankovcev, s samo prenovo bankovcev je tudi zaključila letos, ob 20. obletnici evra (serija Evropa). Tudi obseg gotovine v obtoku se je povečal za dobrih 5% kljub vedno bolj razširjenim načinom brezgotovinskega plačila. Tretjina evrske gotovine se celo nahaja izven evroobmočja.

Tudi delež ponaredkov bankovcev v obtoku vztrajno pada. Lansko leto so odkrili samo dobrega pol milijona ponarejenih bankovcev, še leto poprej jih je bilo dobrih 100.000 več. Če pa vam naprava ob preverjanju ali štetju vztrajno piska, ko preverjate najlepše bankovce za 100 in 200€, nas kontaktirajte in se dogovorimo za nadgradnjo. Konec maja letos je ECB zaključila s prenovo še zadnjih evrskih bankovcev.

 

Kontaktni obrazec

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.

Polja označena z * so obvezna! Vaše osebne podatke potrebujemo za namen posredovanja ponudbe in za lažjo komunikacijo z vami.

    1. Biroform dns d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.