Kako se vam na dopustu najbolj splača plačevati?

Kako se vam na dopustu najbolj splača plačevati?

18.07.2022

Dodobra smo zakorakali v najbolj brezskrbno obdobje v letu, ki ga večinoma vsi težko pričakujemo zaradi počitnic in zasluženega dopusta. Izbrali ste destinacijo, način prevoza, kaj pa načini plačevanja?

Izbira destinacije


Vsak tak oddih pa terja določeno mero načrtovanja, pakiranja in organizacije. Še posebej to velja pri načrtovanju oddiha na destinacijah, kamor se odpravljamo prvič. Bolj kot je destinacija oddaljena, več načrtovanja zahteva.
Od same destinacije pa je odvisno tudi, kakšen način plačevanja boste izbrali. Bo to gotovina, ki jo boste vzeli s seboj, jo boste dvignili na destinaciji dopusta ali boste s seboj vzeli samo plačilno kartico oz. drugo plačilno sredstvo.
Vsaka oblika ima svoje prednosti in slabosti.


EU in ostale znane turistične destinacije


Če govorimo o EU destinacijah je seveda najbolj praktična plačilna kartica. Vendar vsi vemo, da je priporočljivo s seboj imeti tudi nekaj evrov gotovine, prav tako tudi nekaj gotovine v lokalni valuti, v primeru, da država, ki jo boste obiskali, ne uporablja evra.
Priporočljivo je preveriti, kje se nam menjava gotovine v lokalno valuto najbolj izplača – doma ali na destinaciji z dvigom iz bankomata.


Eksotika


V kolikor se na dopust odpravljate avanturistično, neorganizirano , potem je gotovina tista, ki vas bo reševala iz zagate. Nemalokrat se nam lahko zgodi, da lokalni trgovci in ponudniki storitev ne sprejemajo plačil s kartico.
Kako boste kupili pijačo iz avtomata? Kako boste natakarja nagradili z napitnino? Kako boste na lokalni tržnici kupili najbolj sočen mango? Kako si boste privoščili kepico najboljšega sladoleda na stojnici?
V vsakem primeru je gotovina tista, ki je na dopustu dobrodošla. Vseeno pa je potrebna določena mera previdnosti.


Nasveti pri ravnanju z gotovino v tujini


Za vas smo zbrali par zlatih nasvetov, ki se jih je potrebno držati pri ravnanju z gotovino v tujini:

1. Vedno preverite lokalno valuto države, v katero potujete in kje se vam menjava najbolj izplača.

2. Svetujemo, da na pot vedno vzamete nekaj gotovine v lokalni valuti ter vsaj 100 – 200 evrov varnostne rezerve, če ne drugega za prodajne avtomate in primere, ko plačilo s kartico iz takšnega ali drugačnega razloga ne bo mogoče.

3. Če boste na destinacijah, ki uporabljajo drugo valuto, pri lokalnih prodajalcih plačevali z evri ali dolarji, lahko pričakujete za vas neugoden menjalni tečaj in zaokroževanje navzgor. S tem, ko boste plačevali z eno od svetovnih valut, boste lokalnim ponudnikom tudi sporočali, da ste tipičen zahodni turist, ki mu lahko zaračunajo višje cene. Zato uporabljajte lokalno valuto.

4. Gotovino imejte shranjeno na večih mestih, ločeno. Še posebej, če potujete v dežele, ki so znane po tatvinah in uličnem kriminalu. Nikoli ne nosite gotovine v isti denarnici. V tisti, s katero plačujete, imejte le manjši znesek v majhnih bankovcih in kovancih, preostalo gotovino in dokumente pa shranjujte ločeno na varnem, po možnosti neopazno pod oblačili. Priporočamo uporabo sefa v hotelu ali kampu.
Nikoli je ne puščajte v avtomobilu, ne nosite jo v zunanjih žepih nahrbtnikov in torb, temveč uporabite torbico ali pas, ki ju nosite pod obleko ali na sprednji strani telesa.

5. Pri dvigovanju gotovine na bankomatu bodite pozorni, da denar vedno dvigujete le na bankomatih bank. Izogibajte se bankomatov tretjih komercialnih ponudnikov, ki so pogosti še zlasti v turističnih krajih, saj vam ti ob dvigu zaračunajo visoko provizijo.

6. Gotovine nikoli ne dvigujte s kreditnimi karticami. Nadomestila so namreč zelo visoka, tudi deset evrov in več za višje zneske. Gotovino dvigujte z debetno kartico: nadomestila znotraj evro območja so enaka kot doma, drugje pa so višja, od nekaj evrov naprej.

7. V državah zunaj evro območja pri dvigih na bankomatih in plačilih s karticami na POS-avtomatih praviloma izberite možnost "lokalna valuta" oziroma "brez konverzije". To pomeni, da bo uporabljen tečaj vaše banke in ne lastnika bankomata ali banke trgovca, kar je praviloma za vas bolj ugodno. Lastniki bankomatov spreminjajo besedilo, kjer izberete možnost "brez konverzije", zato pozorno preberite besedilo.

8. Na dopustu porabite toliko gotovine, kot jo potrebujete in pri tem neskončno uživajte!

 

Ekipa Biroforma vam želi varen in čudovit dopust. Za več koristnih nasvetov o rokovanju z gotovino pa vas vabimo, da spremljajte naše e-novičke

 

 

E-novice

Prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o naših novostih in ugodnostih.

    1. Biroform dns d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.