Prihajajo novi Evro bankovci

Prihajajo novi Evro bankovci

19.07.2023

V ta namen je na spletni strani ECB na voljo spletna anketa z ožjim izborom sedmih predlaganih tem za prihodnjo podobo bankovcev. 

Si predstavljate 50 evrski bankovec s podobo reke Soče? Zakaj pa ne?

Predsednica ECB Christine Lagarde je tako povabila vse prebivalce euroobmočja, da sodelujejo v anketi. »Enotna valuta je tesno povezana z našo skupno evropsko identiteto in to mora odražati tudi nova serija bankovcev. Želimo, da bi bili evrski bankovci takšni, da so Evropejcem in Evropejkam vsebinsko in oblikovno blizu, zato vas vabimo, da aktivno sodelujete v izboru nove teme.«

Svoje mnenje lahko podate pri naslednjih predlaganih temah:  

- Ptice: svobodne, vzdržljive in navdihujoče

Ptice ne poznajo državnih meja in simbolizirajo svobodo gibanja.

- Evropska kultura 

Bogata kulturna dediščina Evrope in dinamični kulturni in kreativni sektorji krepijo evropsko identiteto, s tem pa gradijo skupen občutek pripadnosti.

- Evropske vrednote, kot se odražajo v naravi

Evropa je življenjski prostor, a tudi ideja

- Prihodnost je tvoja

Tema izraža brezmejni potencial Evropejk in Evropejcev.

- Roke: skupaj gradimo Evropo

Ta tema slavi roke, ki so zgradile Evropo in jo vsak dan gradijo naprej.

- Naša Evropa, naša identiteta 

Ta tema izpostavlja svobodo, vrednote in odprtost ljudi v Evropi.

- Reke: vodovja življenja v Evropi

Reke omogočajo naše preživetje in nas spominjajo na globoke vire našega skupnega bivanja, zato moramo tudi mi skrbeti za njihovo preživetje.

 

ECB in centralne banke euroobmočja so dolžne skrbeti, da evrski bankovci ostajajo inovativno, varno in učinkovito plačilno sredstvo. Razvoj novih serij bankovcev je standardna praksa za vse centralne banke. V današnjem svetu, v katerem se tehnologije reproduciranja hitro razvijajo in ponarejevalci zlahka dostopajo do informacij in materialov, je nujno, da se redno izdajajo novi bankovci.

Poleg varnostnih vprašanj želi ECB zmanjšati tudi vpliv, ki ga imajo evrski bankovci na okolje v svojem celotnem življenjskem ciklu, hkrati pa doseči, da so bankovci ljudem oblikovno blizu ter vključujejo Evropejce in Evropejke vseh starosti in iz vseh družbenih okolij, vključno z ranljivimi skupinami, kot so slepi in slabovidni.

Anketa je na voljo tukaj.

Svoje mnenje lahko izrazite do 31.avgusta 2023, na podlagi ankete bo dokončna tema za nove bankovce izbrana do leta 2024. Odločitev o prihodnji oblikovni podobi in datumu izdaje novih bankovcev bo ECB predvidoma sprejela leta 2026.

 

 

 

E-novice

Prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o naših novostih in ugodnostih.

    1. Biroform dns d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.